Mitä sä odotat personal trainerilta?

Aika ajoin tulee pohdittua omaa työtä ja sen merkitystä. Kiitos liikuntapsykologian opintojen avoimessa yliopistossa, musta tuntuu että koko ajan analysoin jotain. Onko missään enää mitään järkeä. 🙂 Tänään kuitenkin pohdin sitä, mitä asiakkaat odottavat valmennukselta ja varsinkin valmentajalta? Kauas olen itsekin tullut kuntokeskus ajoista (aiemmassa elämässä olen ollut PT:nä kuntokeskuksessa), jossa ajattelin, että minun hommani valmentajana on vain vetää huippukova treeni asiakkaalle ja laskea toistot. Personal trainerin hinnat ovat kuitenkin asiakkaan näkökulmasta aika kovat, niin siitä tunnin treenistä pitäisi saada jotain muutakin irti kuin vaan se, että joku toinen laskee sun toistot. Mitä muuta? Itse valmentajana haluaisin aina ylittää odotukset. En tiedä onko se aina realistista, mutta siihen pyrin. Ikinä ei mennä vetämään vain ohjausta.

Koen tämän työn toki treenien vetämisenä, mutta myös sparraamisena siinä arjen hulinassa. Koen vahvasti, että ihmiset haluavat pysähtyä ja tulla kuulluksi. PT-tunti on sataprosenttisesti sitä omaa aikaa. Tämän tunnin aikana (toivottavasti) unohtuu työstressi, kotiasiat sekä some. Tässä kirjoituksessa kerron omia (itselläkin on ollut vuosien varrella useampiakin personal trainereita) ja asiakkaitteni kokemuksia sekä heiltä saatuja palautteita. Mieluusti myös kuulisin teidän fiiliksiä aiheesta, joten kommentoikaa. 🙂

Luottamus on kaiken perusta

Tässä työssä ihmiset ovat lähtökohtaisesti aika haavoittuvaisia tilanteessa, jossa he pyytävät pt:n apua. Painonpudotus kun ei tänä päivänä ole ainakaan tiedosta tai välineistä kiinni, saattaa olla häpeällinenkin asia, kun ei siinä omin avuin onnistu. Omasta mielestäni luottamus on minkä tahansa suhteen (työsuhde, parisuhde, asiakassuhde) perusta. Vaikka kyse olisi myyntitilanteesta, tulee mulla olla fiilis, että vaikka tuo tyyppi myy mulle jotakin, se haluaa mun parasta. Luottamus herätetään kuuntelemalla ja tarjoamalla asiakkaalle hänen tarpeitaan vastaavia asioita. Personal training ei ole terapiaa, mutta asiakassuhteesta tulee parhaimmillaan hyvinkin läheinen. Asiakkaalla tulee olla tunne, että hän voi avoimesti kertoa elämästään ja asioista, jotka mahdollisesti ovat elämäntapamuutoksen tiellä. Jälleen korostan sitä, että kukaan ei voi väittää etteikö tietäisi, miten paino putoaa. Ongelman juuret ovat usein muualla.

Minullakin oli keväällä PT. Jori Kota-Aho venyy mitä ihmeellisimpiin asentoihin ja saa ne näyttämään vielä kevyiltä. Tätä liikettä en tehnyt perässä. 🙂

Mitä sä odotat personal trainerilta?

Minulla oli oma valmentaja tässä keväällä. Vaikka itsellä tulisi olla kaikki maailman tieto, en saanut itseäni kunnolla liikkeelle. Sparrikaverille oli tarvetta ja nöyrästi pyysin apuja. En olisi uskonut, miten paljon tämä muutaman kuukauden kestänyt valmennussuhde minulle lopulta toikin. Liikunnalla ja toisen ihmisen kannustuksella on aivan älytön voima. Mä muistan edelleen ne fiilikset, kun väsytti ja jopa vähän ärsytti lähteä treeneihin. Joskus pelotti myös, koska tiesin että tulossa on kova setti. Mitä jos epäonnistun.

Tuloksiakin isompi juttu oli treenien jälkeinen voittajaolo. Kun olin treeneistä selvinnyt kunnialla, musta tuntui että mä pystyn mihin vaan. Luulin, että tiedän miltä tuntuu treenata kovaa ja olla siellä kuuluisalla epämukavuusalueella. No en tiennyt. 🙂 Jorin treeneissä mentiin aika lailla äärirajoille. Mutta mikä fiilis sen jälkeen! Tällaista valmennusta haluaisin uskoa itsekin toteuttavani.

Yksi tärkeä pointti on se, että pitää tuntea omat asiakkaat. Et voi valmentajana vetää mitä tahansa kenelle tahansa. Jorikin veti mulle vain sellaiset treenit, jotka se tiesi että mä handlaan. Eli mennään kyllä epämukavuusalueelle, mutta vain mun sietokyvyn rajoissa. Tarkoitus on kuitenkin lisätä suorituskykyä, ei viedä terveyttä.

Omien asiakkaiden kommentteja – kerro sinäkin omasi

Läsnäolon voima. Jos mä ostan 60 minuutin PT-tapaamisen, mä todella odotan, että se valmentaja on läsnä koko sen 60 minuuttia.  Joskus on nähnyt valmennustilanteita, jossa PT on 5 metrin päässä valmennettavasta ja käytännössä vain laskee toistot. Siinä menee kyllä valmennettavan rahat hukkaan. Kyllä läsnäolo tarkoittaa muutakin kun toistojen laskemista. Mun asiakkaat tietää, että menen sekaisin aina laskuissa, niin olen päätynyt sekunttikellon käyttöön. Koen, että pystyn antamaan enemmän itsestäni irti kun fokus ei mene toistojen laskemiseen. Ehkä jotkut osaa tehdä kaksi asiaa samalla kertaa, mutta se en ole minä. Ja toisaalta, lopetatko sä treenin silloin kun toistomäärät on täynnä, vai silloin kun sä olet valmis?

Edellä siis omia odotuksia valmentajille ja samalla myös yritän kovasti noudattaa niitä itse omien asiakkaiden kanssa. Alla asiakkailta kuultuja palautteita ja kommentteja:

”Monipuolisia treenejä, jotka on helppo viedä kotiin”

”Ryhmätreeneissä on hyvä, että otetaan yksilölliset rajoitteet huomioon”

”Selkä- ja olkapäävaivat ovat jääneet taakse”

”Personal trainerin avulla on tullut laitettua itsensä likoon. Koskaan ei saisi yksin itsestä irti näin paljon”

”Luottamus siihen, että sä haluat mun parasta”

”Ei olla aloitettu liian kovaa, vaan treenit on koventuneet kerta kerralta. ”

”Ihan perseestä”

Pakko selitellä viimeisintä kommenttia. Tämä oli vastaus, kun kysyin miltä tuntui edellisen viikon treenit. Mä otan tämän itse kohteliaisuutena. Tämä sama tyyppi sanoo melkein aina samantyylistä kommenttia, mutta ilmestyy edelleen paikalle. 😀 

Kiitos jos jaksoit lukea tänne asti. 🙂 Mielelläni kuulisin sinun kommentteja aiheesta.  Mitä toivot ja odotat valmentajaltasi?

-Noora

♥ Seuraathan meikäläisen menoa somessa ♥

Facebook 

Instagram

Posted in hyvinvointi, personal training, treeni and tagged , , , .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.